Zwartgemaakt

Pagan Europe

Mijn ontmoetingen

Wild Geraas

met de duivel

Koop de DVD of kijk online Koop de DVD of kijk online Kijk online Kijk online

 

NRC: “Arnold-Jan Scheer werkt al jaren aan een film over Sinterklaasrituelen. Hij begon toen niemand zich nog druk maakte over zwarte Piet”
Noordhollands Dagblad/Gooi en Eemlander: “In ‘Wild Geraas’ kiest Scheer geen partij.”
Jan van Capel: oud Volkskrant journalist: “Dit toont bijna wetenschappelijk aan dat Zwarte Piet past in een eeuwenoude traditie in vele Europese landen.”
Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.”Ik heb grote waardering voor het internationale onderzoek van Arnold-Jan Scheer Het is inderdaad frappant dat er in heel Europa vergelijkbare voorbeelden zijn met de Amelandse Sunneklaas.”
Editorial hoofdredacteur National Geographic Nederland:
“Scheer en fotograaf Spoelstra hebben een fascinerend verslag gemaakt van een raadselachtig magisch ritueel dat weinig mensen kennen.”
NRC Next: De verbindingen die hij legt tussen de tradities van heidense Germanen, Zoroaster aanhangers uit het oude Perzië doen denken aan de drie intellectuelen uit Umberto Eco’s Slinger van Foucault, die een eeuwenoud, onwaarschijnlijk complot om de wereld te beheersen op het spoor komen.
ABC News (Amerikaans ‘nationwide’ nieuwszender):
Dutch journalist and filmmaker Arnold-Jan Scheer has studied St. Nicholas’ scary side. He has filmed Santa’s scary sidekicks in action throughout Europe.

 

Artikel in nrc.next (klik op de afbeelding voor een PDF)

nrc.next

 

 

 

 

 


 

boekZwarte Sinterklazen

Over Pieten en ander heidens volk

 

Overal in Europa is Zwarte Piet geen Afrikaan. Hij komt er niet door de schoorsteen, maar heeft zichzelf pikzwart gemaakt met roet. Journalist, theater- en televisiemaker Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels) maakt sinds dertig jaar reizen naar veelal onbekende Sinterklaasvieringen in alle uithoeken van Europa en doet onderzoek naar de wortels van deze rituelen. Verene Shepherd, voorzitster van een werkgroep van de VN, zei najaar 2013 dat het Nederlandse Sinterklaasfeest een terugkeer naar het kolonialisme is. Ze ontketende wereldwijd een storm aan reacties. CNN, Al Jazeera en de BBC stuurden hun verslaggevers. The Washington Post meende dat Nederland een racistisch land is. Discussieaanjager/activist Quincy Gario, stelde dat wie zijn gezicht zwart schminkt, een racist is. Tijdens de landelijke intocht liepen bewapende Pieten in kogelvrij vest mee. De bisschop werd in Zoetermeer met stenen bekogeld. Scheer voert de lezer aan de hand van feiten terug naar de diepere lagen van het feest. Uit zijn onderhoudende reisverslagen blijkt dat het optreden van Zwarte Piet in een oeroude traditie staat, waarbij het pikzwart maken van het gezicht een essentieel onderdeel is van gebruiken die tot op de dag van vandaag op een veelheid van plekken in Europa jaarlijks plaatsvinden, met sporen tot in Iran en India. Sinterklaasfeesten zijn levende riten die eerder in de Unesco-lijst van het Immateriële Werelderfgoed van de mensheid horen dan dat ze gecensureerd mogen worden.

 

Inkijkexemplaar Zwarte Sinterklazen (PDF)

 

Nu overal verkrijgbaar!

 

Intekenlijst via het Pietengilde, klik hier

 

Uitgeverij Papieren Tijger

 


 

ParadijsvogelsNCRV SHOWROOMIllusionist, theater- en televisiemaker: Paradijsvogels (AVRO), Showroom (NCRV), pionier van theaterfestival ‘De Parade’. Interviewportretten: de professorsvrouw die kabouters waarnam, de man die zijn vrouw wilde ruilen voor een Bugatti.

Interviews met John Lennon, Paul Verhoeven, Freek de Jonge, Pier Paulo Pasolini, Maharishi Mahesh Yogi en Paus Johannes Paulus 2 voor Nieuwe Revu, HP en Televizier.

 

 

Wild Geraas, mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas

 

Het boek en de documentaire ‘Wild Geraas’, reizen naar geïsoleerde gehuchten in Europa, tonen het geheim achter Sinterklaas en Zwarte Piet.

 

 

Een duizelingwekkende ontdekkingstocht naar de oorsprong van Sinterklaas, zijn rite en van onszelf. Eigen onderzoek van de auteur toont aan dat Piet van origine geen neger is, maar als roetvermomming sinds duizenden jaren, tot op de dag van vandaag jaarlijks tijdens extatische jaarwisselingsrituelen optreedt. Ze hebben in oorsprong en essentie niets te maken met slavernij of discriminatie. Het zijn archetypen. Deze riten, die van Iran en de Kaukasus, tot Hongarije, Macedonië, Sardinië, de Pyreneeën en Cornwall plaatsvinden, staan in nauw verband met paganistische Sinterklaasvieringen op o.a. de Wadden. Het zijn restanten van een oeroud vruchtbaarheidsritueel. Een TV serie en bioscoopdocumentaire zijn in de maak (in co productie met Roaring Films en Living Colour Entertainment Amsterdam).

Perzië/Iran

Hongarije @ A.J. Scheer

 

 

 

 

 

Sunderklazen

 

December 2014 verschijnt in National Geographic Magazine Nederland/België, van medewerker ArnLogo National Geographicold-Jan Scheer het artikel Sunderklazen, over de paganistische Sinterklaasfeesten op de Wadddeneilanden, waar geen Roomse Bisschop aan te pas komt en de vrouwen een speciale rol vervullen.

 

 

Penozezoon

 


roaringfilmsEen documentaire serie over Zwarte Lola, Parijse Leen, Mien Veth en Frits van de Wereld (de peetvader van de wallen), gestart in 1984 met nu historische opnamen tot heden in High Definition. De AmsterdamsePenoze is eind 2011 in productie genomen als TV en bioscoopdocumentaire, in samenwerking met Living Colour Entertainment en Roy Dames, Roaring Films (‘Foute Vrienden’).

 

Paradijsvogels

 

Elsevier over de mensen in Showroom: “Het zijn welhaast iconen geworden in het Nederlandse televisiegeheugen.”

 

Matthijs van Nieuwkerk: ‘Arnold-Jan Scheer gaf de televisie programma’s als Showroom en Paradijsvogels. Logo AVRODeze tv maker maakte legendarische programma’s. Hij was de eerste die dacht: deze mensen verdienen het op tv te zijn’.

 

 

img436

de sexapostel

 

Arno Kantelberg, media journalist: Voor het eerst kregen gewone Nederlanders die excentriek waren, een podium.

Marc MarieHuijbrechts: ‘Die vrouw ‘in al haar idiotie’. Eén van de moeilijkste dingen in het leven, is dat je écht begrijpt dat andere mensen anders zijn.

 

Van Nieuwkerk: Inmiddels ben jij eigenlijk zelf een Paradijsvogel geworden. Je hebt een hele nieuwe wereld gecreëerd: die van de magie.

 

 

 

 

 

Santaclaus unmasked

 

ABC World News, één van de drie grote tv-netwerken van Amerika besteedde in 2009 aandacht aan het onderzoek uit ‘Wild Geraas’ in een nieuws item: Santa’s scary sidekicks’. Daarin beelden van zijn meer angstaanjagende begeleiders.

Sint Nicolaas en Santaclaus worden in Amerika gezien als één persoon. Niet te vergeten: Sint Nicolaas verhuisde met de eerste Nederlandse emigranten mee naar Nieuw Amsterdam, waar zijn opmars en transformatie tot Santaclaus begon.

logo ABC News

 

 

 

 

 

 

Blader door de demo van het boek Wild Geraas

 

‘Onderhoudend en bij vlagen heerlijk ironisch. Houdt het midden tussen een opvallend soepel leesbaar wetenschappelijk onderzoek en een met lichte spot geschreven geschiedenisboek waarin Scheer zijn lezers vooral wijzer maakt’.

Noordhollands Dagblad

 

‘Altijd geloofd dat Sinterklaas een kindervriend was? Dan raden we u niet aan om het boek Wild Geraas van Arnold-Jan Scheer te lezen’.

De Telegraaf

 

‘Onder het Sinterklaasfeest ligt dus een heel ander verhaal, dat als eerste het diepste trauma onthult: de doorgesneden band met de natuur en het natuurverleden. Een verbreking van ons pact met de natuur en de dieren.’

Gooi en Eemlander

 

‘Wetenschappelijk verantwoorde reconstructie van de ontwikkeling of evolutie van aspekten van de menselijke psyche’.

Mythenkenner Simon Drost

 

‘Alles gaat zwanger van betekenis… …maar ook humoristisch.’

NBD Biblion (onderwijsrecensie)

Logo Aspekt

Najaar 2014 verschijnt bij uitgeverij Aspekt een geactualiseerde herziene derde druk van Wild Geraas.